Automatisch horloge
Levensduur automatische horloge

Wat is de levensduur van een automatisch horloge?

Horloges met een automatisch uurwerk hebben een lange levensduur. Een automatisch uurwerk stopt met tikken wanneer het enige tijd niet wordt gedragen. Dit betekent natuurlijk niet het einde van het uurwerk. De levensduur van een automatisch horloge is, met het juiste onderhoud, namelijk zo goed als `oneindig´. 

De levensduur van een automatisch horloge VS gangreserve

Bij een horloge met een automatisch uurwerk, wordt het horloge niet gevoed door een batterij of via handopwinding via de kroon, maar door beweging. De natuurlijke beweging van de pols zorgt er tijdens het dragen van het horloge dat er een rotor in beweging komt. Deze beweging zorgt ervoor dat de hoofdveer wordt opgewonden. Deze geeft via een complex mechanisme de energie weer langzaam af. De resterende energie die de veer nog heeft, wordt de gangreserve genoemd. Deze zorgt ervoor dat het horloge nog enige tijd doorloopt wanneer het niet gedragen wordt. Wanneer een automatisch horloge niet gedragen wordt, kan een watchwinder de rotor in beweging houden. 

Hoe lang gaat een automatisch horloge mee? 

De levensduur van een automatisch uurwerk is, los van de houdbaarheidsdatum van trends, feitelijk op te splitsen in de levensduur van de kast en band, en van het innerlijk van het horloge: het automatische uurwerk. De levensduur van een automatisch horloge – de kast en de band- kan verkort worden door beschadigen als bijvoorbeeld krassen en breuk. Hoe kwalitatiever het horloge, hoe langer de levensduur een automatisch horloge. 

Onderscheidende kenmerken voor de levensduur van een automatisch horloge 

Vakmanschap en betrouwbaarheid van het horloge zijn kenmerken om op te letten wanneer je een kwalitatief automatische horloge gaat kopen. Daarmee koop je een horloge dat je vele jaren met plezier draagt en dat zelfs van generatie op generatie kan overgaan. Let zeker op de volgende kenmerken bij de aankoop wanneer je een lange levensduur van je automatische horloge verwacht. 

 • Heeft het horloge saffierglas of een ander harde glassoort of bestaat het uit krasgevoelig mineraalglas?
 • Is de kast gemaakt uit massief edelstaal, titanium of een andere harde materiaalsoort?
  Wanneer de kast een coating heeft, is deze hoogwaardig?  
 • Wat is de waterbestendigheid van het horloge? Dit zegt namelijk iets over de afdichting van de kast. Zorg er in elk geval voor dat je, voor een lange levensduur van een automatisch horloge, de waterbestendigheid respecteert. 
 • Let op de details zoals de kroon, wijzers, indexen en afwerking van de kast en band. Herken je hieruit vakmanschap? 

Let hierop voor een lange levensduur van een automatisch uurwerk

Een mechanisch-automatisch horloge wordt aangedreven door een hoofdveer. Deze wordt bij een mechanisch uurwerk opgedraaid via de kroon. Bij een automatisch uurwerk via een rotor. Het uurwerk wordt ook wel kaliber genoemd en is samengesteld uit tot wel honderden onderdelen.  Zoveel kleine onderdelen in een horlogekast, vraagt om een soepel verloop van alle bewegende onderdelen en juist om stevigheid en schokbestendig van bruggen en platen in het uurwerk.  Een automatisch horloge stopt wanneer het lange tijd niet wordt gedragen. Dit helpt energie te besparen en voorkomt dat de tandwielen verslijten. Met de volgende voorzorgsmaatregelen verhoog je de levensduur van automatische uurwerken:  

 • Laat regelmatig een servicebeurt uitvoeren. De onderdelen van een automatisch uurwerk hebben olie nodig. Na verloop van tijd verandert de viscositeit van de olie waardoor de bewegende onderdelen niet meer soepel kunnen bewegen. Dit tast het uurwerk aan.  
 • Vermijd te grote schokken en sterke temperatuurswisselingen. 
 • Vermijd magnetische velden. Je ziet ze zijn overal. Mobiele telefoons, mageneten aan kastdeuren, magneetsluitingen van tassen en portemonnees, enz. zijn enkele voorbeelden. Onder invloed van magnetische kunnen de kleine onderdelen in een uurwerk vast komen te zitten. 

Recent Posts

  Recent Comments

  Geen reacties om te tonen.

  Archives

  Geen archieven om te tonen.

  Categories

  • Geen categorieën